Jeden z najsłynniejszych lekarzy Berlina wypowiedział się o tej wodzie mineralnej w następujący sposób:
„To źródło jest solanką zawierająca brom i jod, której działanie nie modyfikuje znaczna zawartość wolnego kwasu węglowego i żelaza. Wśród wód o podobnym składzie przewyższa go źródło Adelheid zawartością jodu i bromu. Natomiast przewyższa ono znacznie pozostałe solanki swoją bądź co bądź pokaźną zawartością bromku magnezu. Również jod, chociaż jest go tu mniej, zasługuje jednak na zasadniczą uwagę. Pod względem dwóch ostatnich wymienionych składników woda jastrzębska stoi zupełnie na jednakowym poziomie ze źródłem Elizy w Bad Krenznach (Bad Kreuznach, wcześniej Kreuznach; położony obecnie w kraju związkowym Nadrenia-Palatynat, wcześniej znajdowało się w prowincji reńskiej - Rheinprovinz – J.L.), mając też zbliżoną, a raczej nieco wyższą zawartość soli kuchennej od którego więc różni się zasadniczo tylko brakiem wolnego kwasu węglowego.
Odkrycie tego źródła wydaje mi się więc być bardzo ważnym w ogóle , dlatego że nie mamy zbyt dużo solanek o równie bogatej zawartości bromu w szczególności dla Śląska, który o ile wiem, dotąd nie posiada użytecznych solanek.” Tyle profesor von Bärensprung (Fryderyk Wilhelm Felix von Bärensprung, niemiecki uczony - lekarz dermatolog, nauczyciel akademicki – J.L.)